Koronavirüsün Nesnelerin Üzerinde Yaşama Süreleri

Dünyayı ele geçiren bir salgın olan Korona virüsü, Türkiye’de de görülen bir hastalık olarak belgelendi. Dünya Sağlık Örgütü tarafından Pandemi olarak kabul edilen Koronavirüs’ten korunabilmek için, ülke genelinde birçok önlem alınıyor.

Hastalıktan korunmada, hijyenin ve el yıkamanın çok önemli olduğu belirtilmekle birlikte, virüsün hangi nesne üzerinde ne kadar canlı olarak kalabildiği de merak ediliyor.

korona

Koronavirüsün Nesnelerin Üzerinde Yaşama Süreleri

Virüsün nesneler üzerinde ne kadar yaşayabildiği ile ilgili araştırmalar yapan bilim insanları, sonuçları Journal of Hospital Infection dergisinde yayınladı.
Yapılan 22 çalışmanın analizi, Ağır Akut Solunum Sendromu (SARS), Ortadoğu Solunum Sendromu Coronavirüsü (MERS) veya endemik insan coronavirüsü (HcoV) gibi virüslerin metal, cam veya plastik yüzeylerde oda sıcaklığında 9 gün aktif olarak kalabileceğini gösterdi.

Virüs; alüminyum, ahşap, kağıt, plastik ve cam gibi çeşitli nesnelerde dört ila beş gün yaşayabileceğini düşünüyor. Diğer yandan hayvan koronavirüsleri, cansız nesneler üzerinde 28 günden fazla bir süre yaşayabiliyor.

Doktorların söylediklerine göre, düşük sıcaklık ve yüksek nemli ortamlar virüslerin yaşam sürelerini daha fazla uzatıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir