Koronavirüs Tedavisi İçin Kullanılan Favipiravir Etkisiz Çıktı!

Salgının başlangıcından beri Covid-19 tedavisinde kullanılan ‘Favipiravir’ ilacının etkinliği hep tartışılıyordu. İlaçların aslında deneme amaçlı olarak insanlara verildiği artık görüldü. Şuan ise son yapılan klinik deneyde ilacın Covid-19 hastalığı tedavisinde etkisiz olduğu sonucuna ulaşıldı. Uzmanlar, ilacın tedavi yöntemleri listesinden çıkarılması gerektiğini bildirdi.

koronavirus tedavisi icin kullanilan favipiravir etkisiz cikti

Amerika, Meksika ve Brezilya’da gibi yerlerde bulunan 38 çalışma bölgesinden hafif ve orta şiddette Covid-19 hastalığı geçiren 1231 hastanın üzerinde yapılan klinik araştırma sonuçlarında söz konusu ilacın hastalığa yakalanan kişilerde etkisiz olduğu ortaya çıkarıldı.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), çalışmada covid-19’un klinik tedavisinde kullanılan antiviral favipiravir etken maddeli ilacın Faz 3 PRESECO klinik deneylerinde, kalıcı iyileşme açıdan anlamlı bir fark bulunmadığını açıkladı. Milliyet son araştırma sonuçlarını uzmanlara sordu. Uzmanlar, salgının ilk döneminde birçok ülkede mecburen kullanılmak durumunda kalınan favipiravir etken maddeli ilacın tedavi algoritmasından çıkartılması gerektiğini söyledi.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İftihar Köksal ise Kovid-19 hastalarına 6 aydır favipiravir reçete etmediğini bildirdi. “Kovid ilk ortaya çıktığında bilinmezlikler nedeniyle birçok ülkede hem favipiravir hem de hidroksiklorokin etken maddeli ilaçlar kullanılmak zorunda kaldı” diyen Köksal, şunları söyledi:
“Başka seçenek de yoktu. Ancak bu ilacın vakit kaybetmeksizin algoritmadan çıkartılması şart. Aşılı olduğu halde Kovid-19’a yakalanan kişilere antiviral vermeye gerek olduğunu düşünmüyorum. Kovid-19’a özel ilaç çalışmaları devam ediyor. Faz çalışmaları devam eden ve etkisi olduğu anlaşılan ilaçlar kısa zaman için de üretilmeye başlanacaktır. Favipiravir bazı hastaların karaciğer enzimlerinde yükselmeye neden oluyor. Bu unutulmamalı.”

Hastalara yüksek sayıda verilen bu ilaçların ne gibi yan etkilere sebep olduğu ve kalıcı bir hasar verip vermediği ise bilinmiyor. İlerleyen zamanlarda faydalarından çok zararlarının ne olacağı ise belli olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir