Kola Bağımlılığı

Kola içmek bazı ülkelerde yasaklanmaya başlasa da Türkiye’de kola bağımlısı birçok insan var. Her gün bir şişe kola içmeden duramıyorlar. Gerçekten uyuşturucu ya da sigara nasıl bir bağımlılıksa kola da öyle bağımlılık yapıyor.

Çok fazla kola tüketmenin kilo yaptığı bir gerçek. Aynı zamanda vücutta yağlanma da yapıyor. Fazlaca şeker içerdiği için karaciğere hasar veriyor. Dişleri çürütüyor. Asitli içeceklerin hepsi dişe zararlı ancak kola bir başka. İlle de içeceksek pipet kullanmalıyız.

Kola maddesi böbrekte taş oluşturuyor. Kronik böbrek hastalıklarına davetiye çıkarıyor. Şekeri nedeniyle şeker hastalığına neden oluyor. Zaten bir şeker hastası kola içerse komalık olabilir. Midesinden rahatsız olanlara da kola zararlı. Kola tiryakilerinde reflü oluşabiliyor.

Diğer bir zararı ise ileri yaşlarda kemik erimesine neden olması. Hepertansiyon gibi tansiyon hastalıkları da oluşturabiliyor. Kalp hastalıkları ve sindirim bozuklukları ve hatta alzheimera bile neden olabiliyor. Yani hafıza kaybı ile başlayan bilinç kayıpları ilerleyen yaşlarda görülebiliyor. Kanser hastalığını ise söylemeye bile gerek yoktur herhalde.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir