Kızamık Vakaları Arttı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İl Sağlık Müdürleri Değerlendirme Toplantısı’na katıldı. Koca, toplantıda alarm veren kızamık vakalarında ‘son yıllarda ciddi artış olduğunu’ belirterek, aşı yaptırmayanlara karşı uyarılarda bulundu. Bazı ebeveynler aşıya karşı olduklarını söyleyerek bebeklerini veya çocuklarını aşı yaptırmıyor ve bu nedenle kızamığa karşı da savunmasız kalabiliyorlar. Kızamık aşısı %100’e yakın koruyucu olmak üzere ömür boyu etkilidir. Yani bir kez aşı olmuş veya bir kez bu hastalığı geçirerek antikor oluşturmuş kişiler, bir daha kızamığa yakalanmaz. Yakalansa bile vücut hastalık virüsünü tanıyacağı için sorun olmayacaktır.

Fahrettin Koca, toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) aşı reddi nedeniyle kızamık vakalarının alarm verdiğini duyurmasına ilişkin Koca, “Son yıl ciddi artışların görüldüğünü biliyoruz. Bölgemizde bu salgının varlığı sebebiyle yakından takip ediyoruz. Avrupa bölgesinde geçen yıl toplam kızamık vakası 82 bin 562. Bir önceki yıla göre Avrupa’da kızamık vakası 15 kat artmış. Ülkemizde ise Avrupa’nın yüzde 1’inin altında olan bir artıştan söz ediyoruz. Türkiye Doğu ile Batı arasında bir geçiş noktasında. Çevremizdeki bu yaygınlığa rağmen vaka sayısı daha az oldu” dedi. Koca, kızamıktan korunma yönteminin aşılanma olduğunu aktararak “Yaptırmamış olan varsa yaptırmalarını öneriyoruz” ifadelerini kullandı.

“Kızamık nasıl görünür?” diye düşünen anneler fotoğrafa bakabilir. Eğer böyle noktacıklı görünüyorsa çocuğunuz kızamığa yakalanmış demektir.
kizamik goruntu

Kızamık aşısı ne zaman yapılır?
Kızamık – Kızamıkçık – Kabakulak (KKK) üçlü aşı şeklinde uygulanır. Halk arasında kızamık karması olarak da bilinir ve her üç hastalık için aynı anda koruyuculuk sağlar. Kızamık aşısının ilk dozu 12 – 15 aylıkken, ikinci dozu 4-6 yaşında uygulanmaktadır. İlk dozda genel olarak önerilen bebeğin 12. ayını doldurmasıyla yaptırılmasıdır. Ancak herhangi bir sebeple geç kalındıysa en geç 15. aya kadar aşının muhakkak yaptırılması gerekir.

Kızamığın belirtileri nelerdir?
– Kuru öksürük
– Ateş
– Kızarmış gözler
– Işık hassasiyeti
– Kas ağrıları
– Burun akıntısı
– Boğaz ağrısı
– İştahsızlık
– Baş ağrısı
– Ağız içinde beyaz lekeler
Bu belirtilerden birkaçını aynı anda görüyorsanız vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir