Kız İstemeye Kaç Kişi Gidilir?

Geleneksel Türk aile yapısına göre, gençler kendileri tanışıp evlenmeye karar vermiş olsalar bile kız isteme merasimi yapılır. Her ne kadar kız tarafından kızı istemek amaçlı bir toplanma olsa da aslında kararlar alınmıştır. Erkeğin ailesinden önemli büyükler bir araya gelerek kız tarafının evine gidilir ve kız babasından istenir. Eğer evlenecek olan kızın babası yok ise (ayrılma, vefat etme) kız amcasından veya bir aile büyüğünden istenir. Babanın olmadığı durumlarda, arada bir kırgınlık yoksa kızı verme işi amcaya düşer.

kiz istemede kac kisi

Kız istemede kızı kim ister?

Kızı ailesinden isteme işini üstlenecek kişi damadın babasıdır. Yine damadın olmadığı durumlarda dede, amca veya dayı gibi aile büyükleri bu işi üstlenirler. Bazı durumlarda kızı isteme işi damadın abisine de düşer. Sonuç olarak klasik kız isteme girişi yapılır ve kız tarafından da “Verdik gitti.” cevabı alınır.

Kızı isteme babanın konuşması / Kız nasıl istenir?
Kızı isteme konuşma metni

Damadın babası kahveler içildikten sonra “Allah’ın emri peygamberin kavliyle, kızınız …yı oğlumuz …ya istiyoruz.” der. Peygamberin kavli de peygamberimizin anlaşması ya da sözü anlamında bu törenlerde kullanılır. İşte işin en stresli anı burasıdır. Damat soğuk terler atarken kız tarafından cevap gecikmeden gelse iyi olur.

Kız İstemeye Kaç Kişi Gidilir?

Kız isteme merasimi için çok kalabalık olunmamalıdır. Aile büyüklerinden önemli olan kişiler; amca, dayı, hala, teyze veya kardeşler gibi kişiler kız evine gidebilir. Ancak mümkünse onların çocukları ses oluşabileceği düşüncesiyle kız evine götürülmemelidir. Çeyizler, altınlar, ev, düğün tarihi gibi konuların konuşulacağı yerde gereksiz kalabalıktan ve çocuk sesinden kaçınmakta fayda vardır.

Bazı TikTok videolarında gördüğümüz gibi kız istemeye 20 kişi ve üstünün gittiği durumlar da vardır. Bunlar hiç hoş olmadığı gibi damadın ailesi hakkında olumsuz düşüncelerin oluşmasına sebebiyet verir. Az ve öz çok iyidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir