Kıyafetlerinizi 60 ila 90 Derecede Normal Deterjanla Yıkayın Önerisi

Sağlık Bakanlığı Covid-19 Koronavirüs’ten korunmak için 14 kural arasında kıyafetlerin, çamaşırların 60-90 derecede normal deterjanla yıkayın şeklinde öneri yapıyor. Aman dikkat ipekli veya yünlü kıyafetleri 60-90 derecede yıkamayın! Ayrıca herkesin aklında aynı soru var; ellerin şebeke suyuyla normal sıcaklıkta yıkanması önerilirken çamaşırların neden 60-90 derecede yıkanması öneriliyor.

kiyafetlerinizi 60 ila 90 derecede normal deterjanla yikayin onerisi

Kıyafetlerin ve çamaşırların 60 ila 90 derecede yıkanmasının istenmesinin asıl nedeni virüsleri öldürmesidir. Peki daha düşük sıcaklıklarda yıkanırsa ne olur? kumaşların gözenekli yapıda olması sebebiyle gözeneklere hapsolmuş olan virüs var ise burada yaşamaya devam eder. Ellerdeki gibi normal suyla ve sabunla yıkanıp sökülüp akıp gitmesi mümkün olmadığı için kıyafetlerde hapsolmuş olan virüslerin öldürülmesi şart oluyor. Elleri yıkarken de sabun öldürme etkisi göstermez virüs var ise sökülüp gitmesini sağlar. Düşük sıcaklıklarda yıkanması durumunda akıp gitmeyen virüsler kıyafette mevcut ise yaşamaya devam edecektir.

Her kıyafetin yıkama derecesi farklı olmaktadır ve dikkat edilmelidir. Renkli çamaşırlar nasıl yıkanır sorusu, Kıyafetlerin renkli olanlarını koruyabilmeleri için önemli bir sorudur. Aşırı sıcak suda yıkanan kıyafetlerin renkleri solabilir. Giysilerinizi yıkamadan önce her zaman yıkanma talimatı etiketini kontrol etmelisiniz. Bakım etiketi varsa giysiniz için en uygun olan sıcaklık derecesine ulaşabilirsiniz. Herhangi bir etiket yoksa veya yırtılmış ise, pamukluları 40 derecede, ipek, hassas giysiler ve yünlüleri 30 derecede veya soğuk suda yıkamalısınız. Yün ve ipek gibi giysileriniz için özel yıkama programı seçmeniz ve hatta kuru temizlemeye vermeniz gerekmektedir. Ayrıca, yünlülerinizi yıkarken sıkma programını iptal etmeyi ve narin giysileriniz için çok fazla deterjan kullanmamanız gerekmektedir. Beyazlar, kirleri daha fazla gösterebildiği için çoğunlukla 60 derecede yıkanmaktadır. Ancak bir ipek bluzu kesinlikle 60 derecede yıkayamazsınız, bu nedenle giysilerinizi yıkamadan önce mutlaka yıkama talimatlarını okuyunuz ve uygun bir yıkama yaptığınızdan emin olunuz. Yanlış bir yıkama sonrasında kıyafetleriniz renk veya kalite kaybına neden olabilecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir