Kitle Bağışıklığı Kazanan İlçe Hangisi?

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Alpay Azap, Türkiye’yi etkisi altına alan korona virüsü ile ilgili çok önemli bir açıklama yaptı. Azap, Türkiye’nin bir ilçesinde ‘kitle bağışıklığı’na ulaşıldığını söyledi. İlçede yaşayanların %70’inin hastalığı geçirdiği söyleniyor. O ilçenin Ankara’ya bağlı bir ilçe olduğunu biliyoruz ancak, ilçenin adının söylenmesi ilgi odağı haline getireceği için, vaka sayısında artışların olabileceği öngörülüyor.

Hangi ilçede bağışıklık kazanıldığını ifade etmeyen Azap, ilçe sakinlerine, “Eğer yapabiliyorsanız kapatın ilçenizi kimse girip çıkmasın veya kontrolü giriş çıkış yaptırın, bir daha sorun yaşamazsınız” tavsiyesinde bulundu.

kitle bagisikligi

Kitle Bağışıklığı Ne Demektir?

Kitle bağışıklığı, sürü bağışıklığı sürü etkisi, topluluk bağışıklığı, nüfus bağışıklığı veya sosyal bağışıklık olarak da adlandırılır. Bireylerin büyük bir kısmının bağışıklığa sahip olduğu bir popülasyonda, bu tür insanların hastalık bulaşmasına katkıda bulunma olasılığı düşüktür, enfeksiyon zincirlerinin bozulma olasılığı daha yüksektir, bu da hastalığın yayılmasını durdurur veya yavaşlatır.

Bir toplumdaki bağışıklık bireylerinin oranı ne kadar büyük olursa, bağışıklık sahibi olmayan kişilerin bulaşıcı bir bireyle temas etme olasılığı o kadar az olur, bu da bağışıklık olmayan bireylerin enfeksiyondan korunmasına yardımcı olur.
Bireyler, daha erken bir enfeksiyondan iyileşme veya aşılama yoluyla bağışıklık kazanabilir . Belirli bir eşik değere ulaşıldığında, sürü bağışıklığı, bir popülasyondaki hastalığı yavaş yavaş ortadan kaldırır. Bu eliminasyon, dünya çapında başarılırsa, eradikasyon adı verilen enfeksiyon sayısında sıfıra kalıcı bir azalma ile sonuçlanabilir.

Kitle bağışıklığının gerçekleşebilmesi için bir mahallede, köyde, ilçede ya da kentte yaşayan nüfusun yüzde 70’inin hastalığı geçirmiş olması gerekiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir