Kişisel Sınırlarımız Var!

İnsanlar çok tuhaf varlıklardır. En sosyal olanının bile yalnızca kendisinin aşabildiği sınırları vardır. Çok yakın dostlarınızı bile yeri geldiğinde iterek sınır çizgisini gösterirsiniz. Yalnızca istediğiniz, sizin seçtiğiniz insanlar o bölgeye girebilir.
Biri çizgiye yaklaşacak olsa tedirgin olursunuz. İstanbul’da yaşayan biriyseniz bu yüzden sık sık tedirgin olursunuz. Sıkış sıkış bindiğiniz otobüste ayaktayken yanlışlıkla birinin sizin kolunuza dokunması tüylerinizi diken diken eder. Kötü niyet olmasa bile hoşlanmadığınızı belli edersiniz.
Kişisel sınırlarda yaş bir etken değildir. Küçük yaşlardan itibaren sınırlar belli edilir. Hatta ilkokul sıralarında öğrenciler yan yana oturdukları sıra arkadaşlarıyla arasına bir çizgi çeker. Masanın tam ortasına bir kalemle uzunca bir çizgi koyarlar. Yanındaki arkadaşının yanlışlıkla bir eşyası çizgiyi geçecek olsa eliyle iter. Zira o bölge onun kişisel bölgesidir. Bazıları abartarak bir santimi bile ciddi olarak cetvelle hesaplar ve öyle çizer.

Kişisel sınırlar iyi ki var. Çocuklarımıza sınırlarını tanımadığı kişilere karşı çok iyi koruması gerektiğini öğretmeliyiz. İstemediği biri ona gereğinden fazla yaklaştığında itiraz edebileceğini anlatmalıyız. Olası tacizleri de önlemede faydası olacaktır.
Sevgilerle..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir