Kilo Aldırdığı Söylenen 10 Diyet Yalanı

İşte bu zamana kadar duyduğun her diyet yalanının arkasındaki gerçekler… Kilo vermenin en iyi yolu hakkında çevrede dilden dile dolaşan, etrafta gezen birçok ipucu var. Eğer yanlış tavsiyelere uyuyorsan, kilolarını vermek yerine alıyor olabilirsin. Zaman, uydurma olanla gerçek olanı ayırma vakti.

Efsane: 20:00’dan sonra yemeyin
Gerçek: Ne zaman yediğin önemli değil, günlük kalori alımı önemli

Popüler inanışa karşın, gece tükettiğin yemek otomatikmen yağ olarak depolanmaz. Yani kendine yemeyi durdurmak için bir kesim süre vermek zayıflamaya yardımcı olmaz. Kiloları vermenin en iyi yolu sizin için doğru olan kalori sayısını aşmadan tüm gün boyunca aldığın kaloriyi izlemek. Araştırmalar birçok kadının akşam yemeğinde veya akşam yemeğinden sonra yarım günlük kalorilerini tükettiklerini gösteriyor ve stres de bu yediklerinde büyük bir rol oynuyor. Unutmayın ki geceleri yanlış türlerde yiyecekler (yüksek kalorili, çok yağlı) yemek sindirimini etkileyebilir, kendini yorgun hissetmene ve yatağa atmana, ayrıca yeterli olmayan uyku sonrası ertesi gün fazla yemene neden olur. Uzmanların en çok kalorinizi günün daha erken saatlerinde almanızı önermesinin nedeni budur: En büyük öğünü öğle yemeğinde yapmak ve akşam yemeğinde daha hafif şeyler tüketmek. Akşam yemeğinden sonra aperatif şeyler yersen ilerisi için 150 ile 200 kalori tasarruf edersin. Tatlı tarzı yoğurt tarifleri harika olur.

Efsane: “Light” gıdalar daha iyi
Gerçek: Light gıdalar daha az kalori veya yağ içeriyor olabilir fakat sodyum, şeker, kimyasal katkı ya da yapay tatlandırıcıları arttırmadan bu gıdalar yapılamıyor

Gerçek krem peynirle yağsız olanını karşılaştırdığında 15 kalori tasarruf ediyor olabilirsin fakat 11 miligram sodyum kazanıyorsun. Bu çok bir şey gibi gözükmeyebilir ama her bir artış ve çok fazla sodyum, şişkinliğin önemli bir nedenidir. Sadece bu değil ama insanlar bir gıdayı ‘light’ olarak algıladığında ondan daha fazla yemeye eğilimli oluyorlar. Aynı miktarda kaloriyi yine alıyorlar hatta ‘light’ olanından alacakları kaloriden daha fazla alıyorlar. Peynir, cips, dondurma ve meyve suları gibi ‘Light’, ‘Yağsız’ gıdalardan kaçınmak ve markete gidip light yerine daha küçük porsiyonlarda satın almak en iyisi. Her zaman daha doğal olan daha iyisidir. saglikli-findikezmesi-badem

Efsane: Sağlıklı olduğu sürece istediğin her şeyi yiyebilirsin
Gerçek: Sağlıklı gıdalar hala kalori, şeker, sodyum ve yağ içeriyor

Kepekli ekmek ve makarna, fındık ve fındık ezmesi, avokado, kurutulmuş meyveler, yulaf ezmesi, taze sıkılmış meyve suyu… Tüm bu gıdalar sağlıklı fakat kalorisiz değil. Aslında oldukça yüksek bile: Yarım bir avokado 161 kalori ve 18 kaju 163 kalori. Bir kavanoz fıstık ezmesini sırf bu sizin için en iyi olduğundan sersemce kaşıklamamalısın, kaşıklayamazsın (Bir çorba kaşığı sana 105 kalori kazandıracaktır). Kalorileri saymak ve porsiyonları izlemek besleyici gıdalar yesen bile hala önemli.

Efsane: Vejetaryen beslenmek otomatik olarak kilo kaybı anlamına gelir
Gerçek: Vejetaryen gıdalar da boş kalori içerebilir

Patates kızartması, patates cipsi, bitter çikolata, makarna ve ev yapımı vejetaryen atıştırmalıklar, bunların hepsi vejetaryen gıdalar ama diyetin hep bunlarla dolu ise tahmin edin ne olur? Kesinlikle kilo vermezsin. Sadece yerine kilo almayı sonlandırmış olabilirsin. Kilo vermek amacıyla vejetaryen beslenme seçimi, birçok meyve, sebze, vejetaryen protein kaynakları (fasulye ve soya peyniri gibi) ve kepekli tahıllar içeren dengeli bir diyet yapmadığın sürece işe yaramayacak. Kalori takibi yaptığınızdan emin olun.

egzersiz-kosu

Efsane: Egzersiz yap, böylece her istediğinizi yiyebilirsiniz
Gerçek: Egzersizin muhtemelen düşündüğün kadar kaloriyi yakmaz

2 kilometre-10 dakika hızında 30 dakika bir koşu sadece 300 kalori altında yakar. Eğer bir hamburger, patates kızartması gibi şeylerle kendini şımartmak istersen bunlar 700 kalorinin üstünde. Kilo kaybı için, tümü basit bir matematikle ilgili: Haftada yarım kilo vermek için, günde 500 kalori yakmak ya da çıkarmak gerekir. 300 kalori yakan koşundan sonra, hala diyetinden 200 kalori daha ayırman gerekiyor. Egzersiz yapmak şüphesiz kilo verme planlarının bir parçası olur fakat kalori alımının izlenmesi gerekir.

Efsane: Öğün atlatmak kilo kaybını hızlandırır
Gerçek: Yememek metabolizmanı yavaşlatabilir, kilonu yavaş verdirir.

Metabolizmanın çalışmasına devam etmesi için kahvaltı yap ve gün boyunca her birkaç saate bir şeyler yemeye devam et. Metabolizmanı etkilemesinden bir yana, yememek seni huysuz, aç ve sinirli yapar.

karisik-ekli-salata

Efsane: Salata ye, Kilo ver
Gerçek: Sebzeler düşük kalorili iken içerisine koyulanlar öyle değil

Bazı yeşilliklerle yaptığın basit bir salata 10 kalori diyelim. Ama sonra içerisine güzel bir peynir (9 kalori), ceviz (93 kalori), tavuk (139 kalori), kurutulmuş kızılcık (46 kalori), kızarmış ekmek parçaları (100 kalori), haşlanmış yumurta (78 kalori) ve avokado (114 kalori) vs ekleyerek sağlıklı öğle yemeğin 800 kaloriyi geçiyor. Öğle yemeği ve akşam yemeği için günde büyük bir salata yemek, sebzeler lif bakımından zengin olduğu sürece kilo vermek için harika bir yoldur.

Efsane: Karbonhidrat yemeyin, hatta meyve bile
Gerçek: İlk olarak kilo vermeyle sonuçlanabilirken eski karbonhidrat yeme şekline döndüğünde kilolarını geri alırsın

Karbonhidrat aslında kilo vermeye yardımcı olabilir fakat doğru çeşit karbonhidratla olmalı. Zenginleştirilmiş un gibi gıdalarla yapılmış, rafine edilmiş karbonhidratları kullanma. Yulaf gibi kepekli tahıllar, kepekli makarna ve meyve tüketmen daha iyi. Bu gıdalar, seni uzun süre tok ve uzun süre enerjili hissettiren lif içerir. Ayrıca lif bir şeyleri hareketli tutar ve şişmiş bir göbeği önler.

Efsane: Glütensiz gıdalar kilo kaybına neden olur
Gerçek: Kilo vermek tamamen kalori alımıyla ilgili, glütensiz gıdaların pek çoğu yüksek kalorili

Daha önceden yığınla ekmek, makarna, kurabiye ve pizza yiyorsan, bunlardan vazgeçmek senin daha çok sebze ve yağsız proteinler yemeni teşvik eder. O zaman glütensiz tüketmek kilo vermek için sağlıklı bir yoldur. Glütensiz gıdalar yemek sihirli bir çözüm değildir, bunları tüketerek hala kalori alımı yapıyorsun.

Efsane: Çok istediğin yemeklerden vazgeçmelisin
Gerçek: Aksine, kendinizi küçük tatlarla şımartmak  isteklerini tatmin edebilir ve kilo vermene yardımcı olur

Arzu ettiğin yiyeceklerden kendini mahrum bırakmak sadece onları daha fazla istemeni sağlayacaktır. Hamur işi, çikolata, kurabiye, patates kızartması, pizza.. Bunlar senin için en sağlıklısı değil fakat bunlardan tamamen vazgeçmen gerekmez. Bir çalışmada, bir külah dondurmadan sonra egzersizinin yoğunluğunu arttırmayı hissetmene gerek olmadığını bulundu. Bir gün kendinize küçük hazlar için izin vermek bu tür istekleri frenleyecek ve en sevdiğiniz yiyecekleri tıkınırcasına yemenizi önleyecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir