Kefir Nasıl Yapılır?

Sindirime yardımcı olan bakteriler (laktobasiller) bakımından zengin olan kefir, sindirim sorunu bulunanlar, kabızlık ve hazımsızlık çekenler için ideal bir içecektir. Sütten farkı, hem daha çok probiyotik içermesi hem de laktoz intoleransı bulunanlar tarafından da tüketilebilmesidir.
*Bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirim sisteminde mevcut bakteri ve mikropların temizlenmesine yardımcı olur, mide ülserine neden olan “helikobakter pilori” isimli bakteriyi öldürür ve antibiyotik özelliği vardır.
*Kefirde bulunan B12, B1, biotin ve K vitaminleri genel sağlığa katkıda bulunur. Yüksek kalsiyum ve magnezyum içeriği ile kemik sağlığını korur ve kemik kaybını önlemeye yardımcıdır.

Kefir nasıl mayalanır?
1 kilo taze süt için 1 yemek kaşığı kefir mayası (kefir taneleri) kullanmalısınız. Cam ve kapaklı bir kavanoza kefir mayasını koyduktan sonra oda sıcaklığında taze süt ekleyin ve 24 saat bekleyin, veya süt koyulaşıncaya kadar yada beğendiğiniz kıvama gelinceye kadar bekleyin. Herkesin beğendiği kıvam farklıdır. Bazıları 48 saat mayalandıktan sonra tüketmek isterler. O zaman kıvamı daha koyu olur.
Dikkat edilmesi gereken nokta, kavanozun direkt olarak güneş ışığı veya ampül, florasan ışığı almamasıdır. Kavanozu ağzına kadar doldurmayın, iki üç parmaklık boşluk bırakmalısınız.
Kavanozu süzgeçe dökün ve kefir tanelerini süzün. Artık kefiriniz hazır, buzdolabında uzun süre saklayabilirsiniz. Kefir tanelerini de yine başka bir kavanozda süt içinde, buzdolabında bekletebilirsiniz. Kullanmadığınız süre içinde kefir taneleri dinlenmeye çekilirler.

*Kefir tanelerini süzerken metal bir nesneye değmemesine özen gösterin.
* Eğer uzun süre kefir yapmayacaksanız sütün içine koyarak derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
*Artan kefir bozulmadan önce çorba yapımında kullanılabilir. Yoğurt çorbasını kefirden de yapabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir