Kapok Nedir? Kapok Meyvesi Lifleri Nedir?

Yatak, yorgan ve yastık gibi ev tekstil ürünlerinde her geçen gün yeni iç dolgu kullanılıyor. Peki kapok nedir ? Son zamanlarda bir markanın da Kapak ürünlerini tanıtmasıyla birlikte merak edilenlerden oldu. Sizlere tüm yönleriyle anlatıyoruz.

kapok nedir kapok meyvesi lifleri nedir

Kapok lifleri son derece parlak, krem-sarı renkte, ipeğimsi bir görünüştedir. Yumuşak, elastik ve dayanıksız bir elyaftır. Yapısında % 63 selüloz, % 13 linyin bulunur. Pamuğun altıda biri kadar ağırlıktadır. 

Kapok elyafının özellikleri nelerdir ? Kapok lifi adı verilen malzeme genellikle can yeleklerinde, ısı ve ses yalıtımında, yatak ve yastıklarda dolgu olarak kullanılan Bombaceae ailesinden Ceiba pentandra bitkisinin kapsüllerinden elde edilen, tek hücreli, parlak, ipeğimsi görünüşte, hafif liflerdir. Kapok ne demek ?

Kapok lifler %80 oranında havadan oluşur, içi boş selülozik bir elyaftır. Kapok elyafı, dünyanın en hafif doğal elyaf olarak bilinmektedir. Hafif olmasından dolayı, yatak, yastık gibi ev tekstil ürünlerinde dolgu maddesi olarak kullanılmaktadır. Kapok lifinden elde edilen elyafları; yastık, yorgan, yatak uyku tulumları gibi ev tekstil ürünlerinde dolgu maddesi olarak kullanılıyor. Ayrıca pilot elbiselerinin üretiminde de kullanılmaktadır. Lifin yapısındaki gözenekler sayesinde iyi bir hava ve ısı izolasyonu sağlanır ve iyi bir ses izolasyonu sağlar. Hafifliği ve ses izolatörü olması sebebiyle uçaklarda da özelliklerinden faydalanılmaktadır. Suya girdikten sonra hemen ıslanmaz, ıslandığında da çabuk kurur. Çabuk ıslanmamasının sebebi elyaf yüzeyinin vaks ile kaplı olmasındandır. Kolay ıslanmayan, nem kovucu yapısı ile terlemenin verdiği rahatsızlığı ve yataktaki nemlenmeyi azalttığı için yataklarda kullanılır. Nem ve su emme özelliği çok az olduğundan ve suda batmayan yapısıyla, can yeleklerinde ve can simitlerinde kullanılır. 1 kg kapok, 35 kg’lık bir ağırlığı su üzerinde rahatça tutar.

Kapok lifinin avantajları nelerdir?
Kapok lifinden üretilen ürünler yıkama sonrasında hızlı kurumaktadır.
Pamuktan daha hafif bir malzeme olduğu için yatakü yorgan ve yastık üretiminde kullanılır.
Kapok elyafının gözenekli bir yapıya sahip olması, ısı yalıtımı sağlaması anlamına gelir. Bu sebeple de ev tekstil ürünlerinde ve uyku grubunda rahat uyku sağlamaktadır.
Bakterilere karşı dayanıklı bir elyaftır. Aynı zamanda antialerjiktir. Bu sayede kelebek, akar ve mikroorganizmalar barındırmamaktadır. Hipojeniktir. Elyaf gibi üzerinde toz akarlarını barındırmaz. Yıkama sonrası hızlı kuruma sağlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir