Işıl İşlem Görmüş Ne Demektir?

Alışveriş yaparken, daima paketlerin üzerindeki bilgileri okumak gerekiyor. Ambalaj üzerindeki son kullanma tarihi, içindeki malzemeler, üretim yeri gibi bazı noktalara dikkat edilmelidir. Sucuk, sosis gibi bazı hazır gıda ürünlerinin paketlerinde ısıl işlem görmüş ibaresini görürsünüz. Peki bu ne anlama geliyor? Isıl işlem görmüş demek sağlık için zararlı mıdır?

Isıl işlem görmüş sucuk ne anlama geliyor?
Bir gıda maddesinin ısıl işlem görmesi, onun üretiminin hızlandırılması anlamına gelir. Geleneksel koşullarda, olgunlaştırılması uzun sürecek olan sucuğun ısıl işlem görmesiyle çok kısa sürede tüketime hazır hale geldiği görülüyor.
Uzun raf ömürlü ürünler ısıl işlemden geçerler.

isil islem nedir

Isıl işlem gören sucuklarda kanatlı hayvan eti mi var?
Firmaların ısıl işlem kullanmalarıyla üretimi artmıştır. Uzun süre harcandığında bozulabilecek olan kanatlı hayvan etlerinin de gıdaların içine karıştıırılması sebebiyle, ısıl işlem görmeleri zorunlu hale gelmiştir. Aksi takdirde kanatlı hayvan artıkları bozulacaktır. Neredeyse tüm paketli hayvansal gıdalar,ısıl işlem görmektedir.

Fermente gıda ise, geleneksel olarak ürünlerin olgunlaşmasını beklemesi anlamına geliyor.

Isıl işlem görmüş gıda sağlıksız mıdır?
Isıl işlem gören gıdaların sağlıksız olduğu söylenemez. Gıdaların bozulma ihtimaline karşı, ısıl işlem görmüş olmaları daha güvenlidir.

Isıl İşlem Görmüş Sucuk ve Fermente Sucuk Arasındaki Farklar

Temel prensip olarak ayrı reçete kullanılarak yapılan sucuk içlerinin farklı şekilde olgunlaştırılmasıdır. Bu nedenle ısıl işlem görmüş sucuk ve fermente sucuk arasında doğal farklılıklar bulunmaktadır.

Fermente sucuğa ısıl işlem kesinlikle uygulanmamaktadır, kendi haline bırakılarak olgunlaşma beklenir. Isıl işlem görmüş sucuk ise pişirilir.
Fermente sucukta sayısal olarak biraz daha fazla baharat bulunur. Bunun nedeni, baharatın eti pişirmesidir. Isıl işlem görmüş sucukta daha az baharat vardır.
Fermente sucuk çok daha uzun sürede elde edilir, ısıl işlem görmüş sucuk kısa sürede elde edilir. Pişirme işlemi kısadır.
Fermente sucukta bakteri ve mikroorganizmalardan yararlanılır, ısıl işlem görmüş sucukta ısıdan yararlanılır.
Fermente sucuk daha pahalıdır. Isıl işlem görmüş sucuk çok daha ekonomiktir.
Fermente sucuk üretmek için daha fazla teçhizata gerek vardır, belirlenen aşamaların gerçekleşmesi için çok daha ayrı yerlerin tahsis edilmesi gerekir. Isıl işlem görmüş sucuk daha küçük işletmeler tarafından da üretilebilirdir.
Fermente sucuk daha aromalıdır, ısıl işlem görmüş sucuğun aroması ise daha hafiftir.
Fermente sucuk daha dikkatli pişirilir, ısıl işlem görmüş sucuk ise yalnızca ısıtılır.
Isıl işlem görmüş sucuk, fermente sucuğa göre daha ekonomiktir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir