İç Mekanda Çiçek Bakımı

Yeşil bitkiler evlerimizi güzelleştiren unsurlardan biridir. Uygun koşullarda bakıldığında büyüyüp serpildiğini görmek güzeldir. Ancak kış gelirken artık evde soba yakılmasıyla ya da peteklerin sıcaklığı bitkilere zarar verebilir.

Yapmamız gereken yeşil bitkileri peteklere yarım metreden fazla yaklaştırmamak gerekiyor. Bazı evlerde soba çok yoğun bir şekilde yakılıyor. Deyim yerindeyse ev hamama dönüşüyor. Bu sıcaklıktaki bir evde insanlar bile zor hava alırken bitkilerin boynunu bükmesi de normaldir. Bitkileri mümkün olduğunca serin yerde muhafaza etmek gerekir. Klimanın esintisi yeşil bitkiler için zararlı mıdır? Hayır, klimanın hafif esintisi bitkilerin hoşuna bile gider. Hafifçe sallanan yapraklar ışığı da görünce fotosentezine devam eder.

Hangi bitkileri yetiştirebiliriz? Aslında görüntülerini tanıdığımız ancak ismini bilmediğimiz birkaç örnek bitki ve nasıl yetiştirileceğine bakalım:

difenbahyabakimi

Difenbahya: Sıcağı sever, kışın en az 16-17 derece ısı sağlanmalıdır. Yazın hafif gölge, kışın bol aydınlık ister. İlkbahardan, sonbahara kadar düzenli, kışın çok az sulayın. Bitkiye hergün su püskürtün. Ara sıra yapraklarını yıkamak iyi gelir.

Afrika Menekşesi: Kışın 15-16 derecenin altına düşmemeli,cereyan ve ani ısı değişikliklerinden kaçınılmalıdır. Işığı sever,kışın güney ve doğu, yazın sabah veya akşam güneşini gören bir pencere önü idealdir. Direkt güneş ışığından, özellikle öğle güneşinden  sakının. Toprağı kurumaya başlayınca ve daima ılık suyla sulayın. Yapraklarına su değdirmeyin. Ayda bir defa büyük bir kaba su doldurup saksıları içine yerleştirin. Suyun seviyesi saksıların altında olsun. Bir saat kadar bekletip  çıkarın.

afrikameneksesi

Nasıl çoğaltılır? 

Solmuş çiçek ve yaprakları saplarıyla beraber derhal koparın. Gerekirse saksısını ilkbaharda değiştirin. Bol çiçek alabilmek için saksıda çok fazla kök olmamasına dikkat edin. Kök ayrıçları veya yaprağından kolayca üretebilirsiniz.Yaprağı yarısına kadar toprağa daldırın ve çok fazla sulayarak çürütmemeye dikkat edin. Uygun bir sıvı gübreyle,üzerindeki talimata uyarak düzenli besleyin.

siklamen

Sıklamen:  aydınlık fakat direk güneş almayan ortamı sever.kışın 15 derece sıcaklık idealdir.Yeri havadar olmalıdır. düzenli olarak toprağı nemli tutulmalıdır fakat kök asla fazla ıslak olmamalı su köke değil direk toprağa dökülmelidir.Çiçeklenme dönemi boyunca her hafta besin verilmelidir. Sonbaharda saksı değiştirilmeli kök yumrusunun yarıdan az kısmı toprağın dışında bırakılmalıdır.

devetabani

Devetabanı: Yaz mevsiminde bitkiye bolca su verilmelidir. Arada bir yapraklarına su püskürtülmelidir. Yeni çıkan taze yaprakları dışında, yaprakları ıslak bir bezle düzenli olarak silinmelidir. Kış mevsiminde bitkinin suyu biraz azaltılmalıdır. Yarı gölge ve tam gölge yerleri sever. Üzerine doğrudan güneş ışığı gelmemelidir.  Bitki ılık ortamları sever. Kış mevsiminde en düşük sıcaklık 10 derece olmalıdır. Bitkinin kökleri saksısını doldurmuşsa, ilkbaharda uygun toprak eklenerek, bitkinin saksısı bir numara büyüğü ile değiştirilir. Saksı çapı 20 cm’e kadar ulaşıp saksı değiştirilmek istenmezse, ilkbaharda bitki özenle saksısından sökülüp kökleri kırpılır ve uygun toprak eklenerek aynı saksıya dikilir.

kurdelecicegi

Kurdele çiçeği:  Oda ısısı idealdir. Ama kış aylarında +5 dereceye kadar dayanır. Direkt gün ışığı almayan aydınlık bir yer idealdir.Aktif olduğu yaz aylarında düzenli olarak sulanır ve beslenir. Kışın su azaltılmalıdır. Özellikle soğuk yerde duruyorsa fazla sulandığı takdirde yaprakları kahverengileşir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir