Hamilelikte Şeker Yüklemesi Yapılmalı Mı?

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği’nden yapılan açıklamada; Kardiyolog Prof. Dr. Canan Karatay’ın ‘gebelikte yapılan şeker yükleme testi bebeğe zarar verir’ şeklindeki değerlendirmelerinin gerçeği yansıtmadığı belirtildi, “Gestasyonel diyabet taramasının bilinen bir sağlık problemi yoktur” ifadesi kullanıldı.

Şeker Yüklemesi Zararlı mı?

Hamilelere uygulanan şeker yükleme testiyle ilgili tartışma devam ediyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, medyada yer alan demeçlerinde bu testin, bebeğe ciddi derecede zarar verdiğini söyledi, “Şeker yükleme testi bebeği zehirliyor” dedi. Prof. Karatay’ın sözlerine tepki Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği’nden geldi. TJOD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cansun Demir imzasıyla yapılan açıklamada, Prof. Karatay’ın hamilelerde şeker yükleme testiyle ilgili değerlendirmelerinin kabul edilemez olduğu belirtildi.

Şeker Yüklemesi Neden Yapılmalıdır?

Şeker yükleme testi uzun yıllardan bu yana güvenle yapılan ve hem anne adayı hem de bebek için hayati önem taşıyan bir testtir. Hamile bir kadın bir dilim pasta ya da tatlı yediği takdirde bile neredeyse şeker yükleme testindeki ile aynı miktarda şeker vücuduna girmektedir. Uzmanlığı kardiyoloji olan saygıdeğer bir profesör hanımefendinin televizyonlarda bu asılsız iddialarda bulunurken “kadın doğumcuların neredeyse hepsi erkek, onlar için bu testi istemek kolay, anne olmadıkları için bebeğe verilebilecek zararı göz ardı ediyorlar, önemsemiyorlar ” gibi cümleler sarf etmesi de abesle iştigaldir.

Kadın doğumcuya kadın ya da erkek değil hipokrat yemini etmiş hekim gözü ile bakmalıyız, bu tür ucuz kahramanlıklar gelip geçici olsa da anne ve bebek sağlığına dolayısı ile toplum sağlığına verdiği zararlar maalesef kalıcıdır. Başta Sn. Canan Karatay olmak üzere medyanın değerli çalışanlarını bu tür konularda sorumlu ve duyarlı davranmaya davet ediyoruz.”

Hamilelikte şeker yükleme testinin neden gerekli olduğuna da değinen TJOD açıklamasında testin hayati önem taşıdığı belirtilerek şu bilgiler verildi:

“Gebelerde kan şekeri normale göre düşük düzeydedir. Gebelik öncesi yeterli insülin salgılayabilen pankreas hücreleri gebeliğin ilerlemesiyle yeterli insülin salgılayamaz, bu nedenle daha önce diyabet belirtisi olmadığı halde gebelik boyunca kan şekeri yükselebilir. Bu duruma ‘Gestasyonel Diyabet’ veya gebelik şekeri adını veriyoruz. Bu tablo, gebelik bitiminde genellikle düzelir.

Genellikle ailesinde çok sayıda diyabetik kişiler bulunan, 30 yaşın üzerinde, fazla kilolu hamileler, önceki gebeliklerinde diyabet olan, iri fetus doğuran kişiler gestasyonel diyabet açısından risk taşırlar. Toplumda % 3-10 sıklığında görülür. Gestasyonel diyabeti olan hastalar tedavi edilmezse çocuklarının iri olması, zor doğum, yeni doğanda hipoglisemi, sarılık ve hatta ölü doğum riski vardır. Genellikle diyetle kolayca regüle olur. Ama bazen antidiyabetik ilaçlar veya insülin de gerekebilir.

Hasta ilk geldiğinde bir açlık şekeri, bakılır risk yoksa 24-28 haftada tarama testi önerilir. Riskli ise tarama daha önce yapılır. Tanı konulursa genellikle günlük 2000-2500 kcal diyet ile kan şekeri düzene girer. Girmezse insülin veya oral antidiyabetikler verilebilir. Bu hastalar doğum sonrasında tip 2 diyabet için yeniden değerlendirilmelidir. Gestasyonel diyabet taramasının bilinen bir sağlık problemi yoktur. Dünyada ACOG, ADA gibi kurumlar bu taramayı önermektedir.”

-ntvmsnbc

2 yorumlar

  1. Prof. Canan Karatay iç hastalıkları ve kardiyoloji uzmanı bir hanımefendi eline aldığı koca bir bardak küp şekeri hamile bir bayana icirip şeker kontrolü yaptırılması oldukça ürkütücü değil mi?
    sağlıklı bir insan dahi bir kaç tatli tabağı yediği zaman tikandigni bilir kaldi ki koca bir bardak şeker yüklemesi yapip teste girmek akil kari değil.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir