Hamamelis Nedir, Ne işe yarar?

Hamamelis, ya da diğer adı ile cadı fındığı Hamamelidaceae familyasından bir cinstir. Bu cinsi oluşturan bitkilerin ortak adıdır. Diğer isimleri cadı fındığı, sihirli ceviz olan bitki, cilt bakımında ve cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılır. İngilizce adı Witch Hazel ‘dir.

İçerdiği faydalı bileşenlele özellikle cilt üzerinde çok faydalıdır. Dahili olarak fitoterapi için de kullanılan Hamamelis’in kozmetikte en çok tercih edilen türü Hamamelis Virginiana’dır. Virginya Cadı fındığı olarak da bilinir.

Cadı Fındığı İçeriğindeki Bileşenler: Tanenler ( hamamelitanin, monogaloyil hamamelos), kateşinler      ( kateşin, gallokateşin, epikateşin gallat, epigallokateşin gallat), oligomerik prosiyanidinler, uçucu yağlar (alifatik karbonil bileşenleri, alifatik alkoller ve alifatik esterler), flavonoidler (quercitrin, isoquercitrin), gallotaninler, gallik asit, mirisetin, quercetin, kamferol, katekol deriveleri gibi bileşenler başta olmak üzere sağlık açısından çok önemli bileşenlerdir.

Yüzlerce yıldır kozmetik alanında kullanılan cadı fındığı ile ilgili bir çok klinik çalışma mevcuttur. Kozmetik alanlarında kullanılan cadı fındığının etkileri ise aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Nemlendirici etki
  • Sıkılaştırıcı astrenjan etkisi
  • Onarıcı, güçlendirici etkisi
  • Anti-ageing yaşlanma karşıtı etkisi
  • Antioksidan etkisi
  • Sebum dengeleyici ve temizleyici etkisi
  • Kızarıklık karşıtı etki
  • Akne karşıtı bakım özellikleri

Bir önceki yazımız olan Yemekten Sonra Çay Kahve İçmek Zararlı mı? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bir Cevap Yazın