Enginar Zamanı Geldi

Meyve ve sebzeleri zamanında tüketmek en akıllıca olanıdır. Günümüzde bazı sebze ve meyveleri sürekli gördüğümüz için asıl mevsimlerini unutur olduk. Özellikle çocuklarımız domatesin asıl mevsiminin ne zaman olduğu belki de hiç bilemeyecekler.
İşte şu anda tam da enginarın mevsim zamanı geliyor. Çok besleyici olan enginardan bolca faydalanalım. Enginar, 16. yüzyılda kraliyet aileleri ve zenginler tarafından ancak tüketilebildiğinden soylu ailelerin yiyeceği olarak görülmüş. Günümüzde ise zamanında alındığında uygun fiyatlarda alınabiliyor. Konserve olarak veya dondurucuya koyarak da sonrasında tüketilebilir.

Enginar, birçok vitamin ve mineral içerir, sindirime yardımcı olur, karaciğeri temizler, böbrekleri çalıştırır, idrar söktürücü olarak da kullanılır. Yüksek kolesterolü olanlarda olumlu etikler sağlar. Mide ekşimesine iyi gelir.
Fazla enginar tüketmek gaz sorunu yaratabilir. Nadir de olsa alerjik kişilerde reaksiyona sebep olabilir.

Enginarı nasıl pişirelim?
Yaprakları ayıklanan enginar küçük küçük doğranır. Su kaynatılır kaynayan suda enginar haşlanır. Başka bir tencereye zeytinyağı konur içersine taze soğan, dere otu, kıyma kırmızı biber domates salçası veya domates hepsi bir kavrulur. haşladığımız enginar susuz olarak ilave edilir. daha sonra haşladığımız enginarın suyundan biraz konur. içersine limon sıkılır, tuz da ilave edilir kaynamaya bırakılır. Eğer kıymalı tercih edilmezse kaynadıktan sonra pişmeye yakın az pirinç de katabilirsiniz.
Kelle enginarın pişirilmesi, yaprak enginar gibidir haşlanır. iç harcı tıpkı yaprak enginardaki gibi hazırlanır. Hazırlanan harcı enginarın göbeğine konur. biraz su ilave edilir ve limon sıkılarak kaynatılır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir