Elektrikli Süpürgelerde Enerji Etiketi Dönemi!

Ev temizliğinin vazgeçilmez ve en önemli unsurlarından biri tartışmasız elektrikli süpürgelerdir. Elektrikli süpürgeler için artık “elektrikli süpürge enerji etiketi” dönemi başladı. Enerji Verimliliği Yasası ile birlikte 1 Eylül 2015’ten itibaren üzerinde enerji tüketim sınıfını göstermeyen elektrikli süpürgelerin satışı yasaklanacak. Bu yasa sadece etiket zorunluluğu getirmiyor tabi ki. Yasa ile birlikte 1600 Watt üzerindeki süpürgeler de artık olmayacak! AB’ye uyum çerçevesinde önümüzdeki dönemde tüm elektrikli ev aletleri için enerji etiketleri zorunlu hale getirilecek. 1 Eylül 2017 tarihinden itibaren ise izin verilen en yüksek motor gücü 900 Watt olacak.

Uygulamanın asıl amacı enerji harcamalarını azaltmak, tüketicilerin de fatura yüklerini azaltmak. Avrupa’lı üreticiler bu sistemi yıllardır uygulamakta, bu sisteme geçişte de sorun yaşamamaktadır. Artık tüketiciler süpürge seçerken ilk olarak enerji sınıfına bakabilecek. Süpürge üzerindeki etiketlerde ne kadar enerji harcadığı ve enerji sınıfı gibi bilgiler bulunacak. Etiketlerde aynı beyaz eşyaların üzerindeki gibi etiketler bulunacak ve A’dan G’ye kadar enerji sınıfları bulunacak. Aslına bakarsak süpürge seçerken en çok dikkat edilmesi gereken, emiş gücü ve filtreleme sistemidir.

Yeni dönemde motor gücü 1600 Watt üzerinde olamayacak ve yıllık enerji tüketiminin yanı sıra, ser zemin ve halı üzerinde toz toplama performansı, ses desibel seviyesi ve filtreleme gibi önemli kriterlerin etiket üzerinde gösterilmesi zorunlu olacak. Bu uygulama tüketiciler için son derece yararlı olacaktır ve seçim yapılırken çok daha fazla bilgiye ulaşılabilecek. Satın almış olduğunuz elektrikli süpürgenin enerji etiketi ile, süpürgenizin enerji sarfiyatını görebilecek ve farklı modeller arasında karşılaştırma yapabileceksiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir