Dökme Demir Tavalar Nasıl Kullanılır?

Dökme demir tavalarda evde mangal lezzetinde et pişirebilirsiniz. Normal bir tavadan çok çok daha lezzetli etler pişirebilirsiniz. Ünlü et restoranları bu dökme demir tavaları kullanmaktadır. Dökme demir tavada pişirilen et daha sulu ve çok lezzetli olmaktadır. Isıyı eşit bir şekilde yaydığı için de eşit pişirme sağlamaktadır. Bu tavalar kullandıkça çok daha iyi pişirme sağlayan bir hal almaktadır. Yüzeyleri emaye kaplı olduğu için de sağlıklı bir gereç olarak bilinmektedir.

Dökme demir tava her kullanımdan önce etler koyulmadan 10-15 dakika ısıtılmalı ve kızdırma derecesine getirilmelidir. Tava ısındıktan sonra da kısık ateşte pişirme yapmanız gerekmektedir. Tabii ki normal tavalara göre daha zahmetli bir kullanımı vardır fakat çok lezzetli sonuçlar vermektedir. Ayrıca et pişirdikten sonra yarım saat kadar bir süre daha sıcak kalmakta hatta pişmeye devam etmektedir. Tava boyasız ve sapsız olduğunda fırına rahatça girebilmektedir.
Dezavantajları; ağır olması, yıkamasının zor olması ve et vs pişirirken çok daha fazla koku yapmasıdır.

Dökme demir tava kullanımı
Eğer ki az pişmiş bir et isteniyorsa üç dakikada bir çevrilmeli yani kabuk oluşturulmalıdır. Bu daha sulu olmasına neden olacaktır, bu işleme mühürleme adı verilmektedir.
Orta pişmiş isteniyorsa da her bir taraf beşer dakika pişirilmeli ve çevirilmelidir.

Seasoning işlemi nedir?
Döküm tavalarda satın alındıktan sonra yapılan bir işlemdir. Döküm tavaların doğru bir şekilde kullanılması ve kullanıma hazırlanması için bu işlemin yapılması gereklidir. Paslanmanın engellenmesi de amaçlanmaktadır. Döküm tava ve tencereler zeytinyağı veya herhangi bir hayvansal yağla yağlanıp fırında 200 derecede 2 saate yakın tutularak ince bir katman oluşturulur.

Döküm tavaların deterjanla yıkanmaması gerekmektedir. Sadece sıcak su ile yıkanabilirse paslanmaz ve daha uzun ömürlü olur. Yıkandıktan sonra ıslak bir şekilde bırakılmamalı ve kurutma işlemi de ocağa koyularak yapılmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir