Çocuklar Parayla Nasıl Tanışmalı?

Marketlere, alışveriş merkezlerine giden çocuklar ister istemez parayla tanışıyorlar. Bayramlar, karneler geldiği zaman büyükler tarafından para ile ödüllendiriliyorlar. Anne babalar henüz para kavramını öğretmeden çocuklar parayı tanıyorlar bile. İleri dönemlerde ise paranın kullanıldığı sıradan oyunlar ve hatta online oyunlar karşılarına çıkıyor.
Parayı doğru kullanma, biriktirme becerisi kazanmaları elbette ki önemli. Tam anlamıyla paranın ne olduğunu anlamaları 6-7 yaşı bulsa da ortalama 3 yaş civarında parayı tanımayı öğreniyorlar. Onlara minik bir kumbara alırsanız minik harçlıklarını orada biriktirmeyi kavrar ve bunu oyuna çevirebilir.
ABD’deki Kansas Üniversitesi’nin bir araştırmasına göre 5 yaşında bile çocuklara para alışkanlığı kazandırmanın tohumları atılabilir.
Uzmanlar, para harcama konusunda çocukların anne babalarını taklit ettiğini söylüyor. Eğer paranızı çarçur ediyorsanız onlardan tutumlu olmasını bekleyemezsiniz. Çocuklar siz farkında olmasanız da sizi izler ve kaydederler.

Öneri:“Ne anlar?” demeyin, harçlık çocuğun sorumluluk duygusu ve matematik becerisinin gelişimi için epey mühim, önemi küçümsenmemeli. Ama harçlık miktarına karar verirken, onun dikkatini satın almaya çekecek, fazla tüketime özendirecek ve parayı düşünmeden harcamaya yol açacak kadar büyük olmamasına özen gösterin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir