Çin Malı Sarımsak Nasıl Anlaşılır?

“Taşköprü Sarımsağı” diyerek satılmaya çalışılan Çin malı sarımsaklara dikkat! Dışarıdan bakıldığında yerli malı, sağlıklı sarımsaklara o kadar çok benziyor ki ayırmak oldukça zor.
Çin malı olan sarımsakla yerli malı sarımsakları birbirinden ayırmanın birkaç ufak farkı var.
Taşköprü sarımsağının sapı yumuşak ve esnektir. Çin malı olanın ise sapı daha serttir.
Marketten aldığınız sarımsakların barkodları vardır. Türkiye’de üretilenlerin sayıları 8 rakamıyla başlar, Çin malı ürünlerin barkodu ise 6 rakamıyla başlar. Bu da ayrım yapmak için önemli bir ipucudur.
Taşköprü sarımsağında dişler birbirine çok sıkı bağlıdır, düzensiz durur ve birbirinden kolaylıkla ayrılmaz.
Çin malı sarımsakların dizilişi çok düzgündür, adeta makineden geçmiş gibi sıralıdır ve kolayca birbirinden ayrılır.

Eğer aldığınız sarımsakta bu özellikler varsa tüketip tüketmemek size kalmıştır. Zira Çin’de üretilen tarım ürünlerinde yüksek oranda pestisit bulunduğu söyleniyor.
“Pestisit, zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için kullanılan madde ya da maddelerden oluşan karışımlardır. Pestisit, kimyasal bir madde, virüs ya da bakteri gibi biyolojik bir ajan, antimikrobik, dezenfektan ya da herhangi bir araç olabilir. Zararlı organizmalar, insanların besin kaynaklarına, mal varlıklarına zarar veren, hastalık yayan böcekler, bitki patojenleri, yabani otlar, yumuşakçalar, kuşlar, memeliler, balıklar, solucanlar ve mikroplar olabilir. Her ne kadar pestisitlerin kullanılmasının bazı yararları olsa da insanlar ve diğer hayvanlar için potansiyel toksisiteleri nedeniyle bazı sorunlar da yaratabilir.” Vikipedi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir