Bütün Kadınlar Aptal, Sen Hariç

Başlığı okuyan kadınlar “Bu nasıl bir hakaret?!” diyebilir. Evet, ilk bakışta bir hakaret gibi görünüyor. Erdal Demirkıran, yeni çıkan kitabında kadınların bazı tuhaf davranışları üzerine eğilmiş. Aslında aklımıza gelmeyenleri gözler önüne sermeye çalışmış. Kendisini “Dünyanın en akıllı insanı” olarak tanımlayan yazarın, bu kitabının Ekim 2014 tarihinde basımı yapılmış. Kitapta önsöz yok. Ne de olsa önsöz okumayı sevmiyoruz. Sağ olsun, yazar bizi yormak istememiş.

Kitap, 3B adı verilen teknikle yazılmış. Bu tekniğe göre bazı cümleler koyu siyah, bazı sözcük ya da cümleler daha silik yazıyla yazılmış. Bunlar daha yüksek ya da fısıltı şeklinde söylenmesi gereken kısımları gösteriyor. Ayrıca bazı kelimelerin arası açık yazılmış. Bunlar da yavaş okunması gereken yerleri gösteriyor.

Kitabın kırmızı kapağının üzerinde kadınlarla ilgili olan birçok kavram yazılmış. Kavramların yazım biçimi ve kitabın ismine uzaktan baktığınızda kadın simgesi oluşturuyor. Kapak güzel düşünülmüş. Arka kapakta ise “Felek bir gün asalete can verdi, adına da ‘kadın’ dedi” yazıyor.

Öncelikle kitaba eleştirel bakmak gerekirse, bazı kadınlar için sürekli olarak “aptal” “gerizekalı” “mal” gibi sıfatların kullanılmasının bir kadın olarak bizleri rahatsız ettiğini söyleyebiliriz. Tabii söylenenler yanlış değil hatta yer yer trajik olsa da hemcinslerimizin bu denli aşağılanması hoş gelmiyor. Kitap, stand up tadında. Aslında bildiğimiz ama ifade edemediğimiz gerçekleri gün yüzüne çıkarıyor. Gündem oluşturacak bir kitap gibi görünüyor. Okurken kahkaha attırdığı için kitabı sevdim. Bazı anekdotlar var ki manşet olacak kadar güzel. Kitaptan dikkatimizi çekenlerden bazıları:

– “Beni taşıyabilecek bir erkek istiyorum” diyen kadını taşımak hiç de zor değildir. Çünkü o, bu sözüyle ne kadar hafif olduğunu bizzat koymuştur ortaya..

– Kadın dağları delene aşık olur ama eve su getirenle evlenir..

– Kadınlar kimseyle pişti olmak istemezler ya hani giyim kuşam konusunda. Peki, buna rağmen “moda” denilen şey nasıl oluşuyor. Bunu anlamak da mümkün değil..

-Kadın eşsiz olmak istiyordu ama ısrarla ruh eşini arıyordu..

– Kaza anında tek bir kadının gözlerinin önünden geçen film şeridi için harcanan makara, bütün erkeklere yeter =)

İyi okumalar..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir