Bugün Dünya Engelliler Günü

Bugün Dünya Engelliler Günü… Türkiye’de toplam 1 milyon 559 bin 222 engelli kişi bulunuyor. Okul öncesinde 87 bin, ilköğretimde 186 bin, orta öğretim ve üniversitede de 144 bin gencimiz engelli. Yapılan araştırmalarda geçen eğitim-öğretim yılında 42 bin 896 öğrenci özel eğitim kurumlarında, 21 bin öğrenci özel eğitim sınıflarında, 149 bin öğrenci de kaynaştırma sınıflarında eğitim aldı.

Ancak hala eğitimle buluşmayan çocuklarımız var. Milli Eğitim Bakanlığı kadar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da bu konuda önemli çalışmalar yapıyor. Geçmişe baktığımızda Türkiye’de, engellilerle ilgili 2005 yılına kadar hiçbir hukuki mevzuat yoktu.

Engellilik bir tercih değil. Bu nedenle vücut bütünlüğü sağlam olanların hakkı olan her şeyden engelliler de yararlanmalı ve önlerindeki bütün engeller mutlaka kaldırılmalı. Bu yolda önemli bir adım da atıldı.

Plan ve Bütçe Komisyonundan bütçesini en güçlü geçiren Bakanlık Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı oldu. Son 10 yılda bütçesi 16 kat arttı. Yani 1 milyon 200 milyon TL olan bütçe 20 milyar TL’ye ulaştı. Bu bütçenin yüzde 80’i engellilerin eğitim, sağlık ve istihdamında kullanılıyor. Tüm bunlar arasında eğitimin engelliler için çok önemli olduğunu tekrar etmeye gerek yok

Ne yazık ki hâlâ üniversiteye giden engellilerimizin oranı çok düşük. Ülkemizin kalkınması için, büyümemiz için engellilerin aklına, potansiyeline, gücüne ihtiyacımız var. Bu aynı zamanda bilgi ve teknoloji çağının bir ihtiyacı ve gereğidir de… Onların potansiyelini kullanmak için de onların hayatını kolaylaştırmak, yolları, kapalı alanları, açık alanları engellilere göre dizayn etmek gerekiyor.

Engelli vatandaşlarımız kendilerini şehrin sahibi olarak görmeli, hissetmeli, öyle yaşamalı. Her birini mutlu etmek, mutlu görmek bizim sorumluluğumuzdur. Kasım ayında 701 öğretmenin ataması yapıldı, 15 bin öğretmen ataması ise gelecek yıl yapılacak.

Yüzlerce felsefe öğretmeni atamalarının yapılması için mail, twitter hesabımı mesaj yağmuruna tuttular. Felsefe ve Sosyoloji mezunları olarak devlette istihdam alanı açılmasını istiyorlar.

Fatih Öztürk – Posta

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir