Bebeklerin Acıktığı Doyduğu Nasıl Anlaşılır?

Anne adayları bebeklerinin ilk hareketlerini hissettikleri andan itibaren aralarında sonsuz ve sınırsız bir bağ kurulur. Bu bağ öylesine kuvvetlidir ki tek bir bakış, tek bir dokunuş bile hisleri kuvvetlendirmede işe yarar. Anne sütü, bebekle arada kurulan bağın en önemli noktasıdır. Bazen annenin sütü yeterli miktarda gelmeyebilir veya bebek anne sütünü reddedebilir. Bebeğin emme reflekslerinin güçlü olmadığı ilk günlerde çenesini ellerinizle destekleyerek ona yardımcı olabilirsiniz. Bebeğin anne memesinden süt alabilmesi için memeyi çok kuvvetlice çekmesi gerekir. Biberondan verilen anne sütü bebeğin ağzına kolayca akacağı için bebekleri tembelliğe itebilir. Bu yüzden ilk günlerde anne sütünü bebeğin ağzına kaşıkla da verebilirsiniz. Kısa süre sonra çene kaslarının güçlendiğini ve kuvvetlice emmeye başladığını göreceksiniz.

bebeklerin doymasi

Bebeklerin acıktığı ve doyduğu nasıl anlaşılır?

Anne memesinden ilk günlerde salgılanan süte kolostrum denir. Bağırsak florasınının gelişimini destekler. Yeni doğan bebeklerde bu flora henüz gelişmemiş olduğu için kolostrumla sağlıklı bir flora oluşumuna zemin hazırlanır. Başını sürekli etrafında çevirerek meme aranma hareketi yapması onun acıktığı anlamına gelir. Ancak bazen bebekler bu hareketi sadece ağızlarını oyalamak için emzik istediklerinde de yaparlar.

Ağzını açıp kapatması veya dudaklarını şapırdatması hareketi meme istediğini gösterir. Yalnızca aç olduğunda değil emzik istediğinde de bu hareketi yapabilir. Parmak emme hareketi acıktığını gösteren hareketlerden biridir. Zamanla parmak emme alışkanlık haline gelebilir. Bu durumda her emme hareketi acıkma göstergesi olamaz.

Anne sütünü yeterince almış olan bebeklerin bezleri her seferinde ıslak olur. Her gün dışkılama gösteren bebeklerin aç kaldığını söylemek yanlıştır.

Yeterince beslenen yani doymuş olan bebekler ellerini ve yüz kaslarını gevşetir, uyanıkken sakin görünürler. Uyurken huzurlu bir şekilde uyurlar. El parmakları açık uyurlar. Ellerini yumruk haline getiren bebekler aç olabilirler.

Sağlıkla büyütmeniz dileğiyle..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir