Bebekler Uçakta Neden Ağlar?

Siz de kendi bebeğinizin ya da çevrenizdeki bebeklerin uçakta sürekli ağladığına şahit olmuş olabilirsiniz. Bebekler ağlamak için bolca sebep bulabiliyor ancak uçak yolculuğunda haklı bir sebepleri var diyebiliriz.

bebekler ucakta neden aglar

Uçağın iniş ve kalkışı sırasında kulak zarlarının iki tarafı arasındaki basınç farklılığını dengeleyemeyen bebekler, zarın gerilmesiyle yaşadıkları rahatsızlığı kabine haykırarak bildirim yapar.

Kulak yolunun sonunda, kulağın iç bölümlerini dış dünyadan tamamen izole hale getiren kulak zarı bulunmaktadır. Zarın hemen arkası içi hava ile dolu bi odacık olan orta kulak bölümüdür. Östaki borusu orta kulağı burnumuzun arkasında bulunan üst yutağa bağlar. Dış ve orta kulak arasındaki bir basınç farkı oluştuğunda östaki borusu açılarak bu dengesizliğin üstesinden gelir. Örneği, uçak yükselirken zarın dışında basınç düşer.. Zar dışarı doğru bombelenir ve kapalı konumdaki östaki borusunun açılması tetiklenir. Boru açıldığında orta kulaktaki havanın bir kısmı üst yutağa aktarılır ve basınç dengelenir. İniş sırasında ise tam tersi gerçekleşir. Esnerken ve yutkunurken gerçekleşen kas hareketleri borunun açılmasına yardımcı olur. Basınç dengeleme esnasında, östaki borusu işlevini yerine getirdiğinde, kafamızın içinde bir ses duyar ve rahatlarız.

Bebeklerin östaki borusu yetişkinlerinkinden daha dardır ve ihtiyaç halinde boruyu açan dört kas bebeklerde henüz yeterince gelişmemiştir. Bu yüzden kulaklarında oluşan basınç farklılığıyla başa çıkmakta zorlanırlar. Kulak enfeksiyonu ya da soğuk algınlığı durumunda mukus ile tıkanan östaki borusu durumu daha da kötü hale getirebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir