Bayan Değil Kadın!

Toplumda iki cinsiyet vardır: Kadın ve erkek.. Doğan bebek dişiyse o andan itibaren cinsiyeti kadındır. Ona “kadın” demek bir hakaret değildir. Düşünülenin aksine kadın sıfatını almak için evlenmiş olmak gerekmez. Yani Fransızların kullandığı evlenmemiş dişi  anlamına gelen “matmazel” kelimesinin yerine biz “kız”, evlenmiş kadın anlamındaki “madam” yerine de “kadın” kelimesini kullanmıyoruz. Bazıları tam olarak bu şekilde kullansa da yanlıştır.
Bazı durumlar vardır ki “bayan” kelimesini kullanmak zorunda kalırız. Tanımadığımız bir kadına seslenmemiz gerekirse, ismini de bilmiyorsak bayan kelimesini kullanabiliriz. O durumlarda bile “Hanımefendi bakar mısınız?” denmesi kulağa daha hoş gelir. Şahsen ben, bana bayan diye seslenen birine farklı bir şekilde bakmaya başlarım. Genelde eğitim seviyesi düşük olan insanların kullandığı basit, uydurma bir kelimedir. Bir de uzatarak “bağyan” diyenler vardır ki ona hiç girmiyorum. Oysa kadın kelimesinin ağırlığı bambaşkadır.
Bir erkek ağzından alıntı şöyle diyor:
“Sanirim ‘kiz mi deseeem, kadin mi deseeem, ama ben karsimdaki insan bakire mi diil mi bilmiyorum ki, eh napalim o zaman bayan deriz’ dusuncesinin igrencligi de olaya bayagi bir iticilik katiyor olsa gerek. yine bu ders sayesinde kiz yerine genc kadin demenin daha uygun olacagini ogrenmistim.”
Biz kadınız ve kadın olmaktan da gurur duyuyoruz. Sevgilerle..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir