Basmati Pirinç Nedir Nasıl Kullanılır?

Basmati pirinci aromatik bir pirinç olmakla birlikte, geleneksel olarak Hint kıtasından gelmektedir. İri taneli olan basmati pirinci, genellikle haşlanarak pişirilir. Düşük olarak nişastaya sahip olan pirinci bol suda yıkamak gerekir. Kendine has aroması ile pişerken muhteşem bir koku ortaya çıkar. Görüntüsü itibariyle basmati pirinci yasemin pirincine de benzer. Diğer pirinçlere göre Glisemik indeks değeri daha düşük olduğu için, kolay kolay yağa dönüşmez. Bu nedenle kilo alımına dikkat edenler de tüketebilirler. Nişasta oranının çok düşük olması sebebiyle diğer pirinç türlerine göre çok daha çabuk sindirilir. Bu yüzden hazmı kolaylaştırır, bağırsakların hızlı çalışmasında ve korunmasında etkilidir.

basmati pirinc nedir besin degeri ve faydalari nasil kullanilir

Basmati Pirincinin Kalori Değerleri

100 gram pişmemiş basmati pirincinde 364 kalori, %0,40 ham selüloz, 6,4 gram protein, 23 mg sodyum, 78,89 gram karbonhidrat, 115 mg potasyum, 1,29 gram yağ, 28 mg kalsiyum, 42,9 mg demir ve 78,49 mg nişasta bulunur. Ayrıca beyaz pirince göre beş kat daha fazla E vitamini, iki kat daha fazla besin lifi ve üç kat daha fazla magnezyum içeren bu pirinç türü pişirildiğinde besin değerlerini muhafaza eder.

Şeker oranı en düşük seviyede olan pirinç türüdür. Besin değerleri dikkate alındığında sağlıklı kilo alıp vermek isteyenlerin tüketmesi gereken bir pirinçtir. Aynı zamanda düzenli spor yapanların ve profesyonel sporcuların yemek listesinde mutlaka bulunması gerekir. Vücutta hızlı bir şekilde enerji üretilmesini ve uzun süreli enerji sağlaması nedeniyle performansa dayalı spor aktiviteleri öncesinde rahatlıkla tüketilebilir.

Basmati Pirincinden Pilav Tarifi
2 su bardağı basmati pirinci için, 4 su bardağı sıcak su yeterlidir. Her nasıl pirinç pilavı yapıyorsanız aynı tarifle basmati pirinciyle de pilav yapabilirsiniz. Arzuya göre tereyağ ile lezzetlendirebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir