Balkonda Sardunya Yetiştirelim

Elbette hepimiz evimizin etrafında bahçeye sahip değiliz. Nüfusun büyük bir bölümünün şehirlerde yaşadığı düşünülürse çok azımızın ayak basabileceği toprağı vardır. Ama çiçek sevgimize engel olunamaz. Küçük de olsa evlerimizde balkonlarımız vardır. Tek bir saksıyla işe başlayabiliriz.

Sardunya aşağı yukarı her türlü toprakta yetişir.
Yıllık bir bitkidir ancak kış aylarında çiçek açmaz ve dona karşı korunmalıdır.
Sakız sardunyası sarkan dalları ile balkon korkuluklarına asmak için idealdir.
Çok fazla su istemez ama toprağını tamamen kurutmamak gerekir.
Toprağı arada bir, köke zarar vermeden harmanlamak çiçek sayısını arttırabilir.
Bahar aylarının başlangıcından hava sıcaklığı 0-10 dereceye düşene kadar çiçek açar.
Saksısı çok derin olmamalıdır.

Sardunya, bakımı oldukça kolay bir çiçektir. Ara sıra sararan yaprakları toplayın ve dallarda çürüme varsa dibinden kesin. Günün yarısında gölge, yarısında gün ışığı severler. Özellikle sabah ve akşam güneşi gören, öğle saatleri gölge de kalan bir nokta varsa ideal olacaktır. En iyi sulama saati sabahları tam ilk güneş alma zamanıdır. Güneş battıktan sonra sulamayın çünkü yapraklarda mantar oluşabilir. Ayrıca bitki, yapraklarında ve çiçeklerinde su sevmez bu yüzden suyu direk toprağına dökün. Toprağı kurumadan tekrar su vermeyin. Eğer kökü çok nemli toprakta uzun süre kalırsa çiçeklerden verim alamazsınız.

Böcek sararsa kimyasal ilaç (çok abartmadan ve güneş gördüğü saatler dışında) kullanabilirsiniz. Arada bir iyice ufaladığınız bir yumurta kabuğunu toprağına karıştırmak bitkiyi canlandıracaktır. Dilerseniz suni gübre de kullanabilirsiniz.

Sonbahar aylarının gelmesiyle birlikte çiçekleri tamamen dökülür ancak yeşil yapraklarıyla hala göze hoş gelen bir görünümü vardır. Havalar iyice soğumaya başlayınca bitkinin donmaması için saksısıyla birlikte şeffaf bir jelatine ya da torbaya hava alması için delikler açarak koyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir