Bağımlılık Yapan Yiyecekler

Bazı yiyecekleri hiç neden yokken canımız çekebiliyor. Hamilelerin aşermesi gibi birden bire aklımıza bir yiyecek geliyor ve onu yemek için can atıyoruz. “Canım cips istedi.” diyebiliyoruz. Çünkü bazı yiyecekler gerçekten bağımlılık yapıyor.

Bağımlılık yapan yiyeceklerden ilki bisküvi ve krakerler.. Bunların çoğunda bulunan yüksek fruktozlu mısır şurubu madde bağımlılığı ile aynı etkilere sahip.
Kafeinli içecekler bazen öyle bağımlılık yapar ki günde 1 litre içmeden duramayan tanıdıklarınız vardır. Kafein, fruktozlu mısır şurubu ve sodanın birleşiminden oluşan gazlı içeceklerin bağımlılık yapması çok normaldir.
Ekmeksiz doymayanlardansanız bunun sebebi de yüksek glisemik indeksli olması olabilir.
Tuzlu yiyeceklerden cipsin de bağımlılık yaptığı bir gerçek. Tuzun bağımlılık yapmasının en büyük sebebi; içeriğindeki sodyumun, beyindeki ‘haz merkezi’ni kontrol eden dopamin adlı sinir taşıyıcısını uyarmasıdır. Aynı şekilde patates kızartması da tuzlu ve yağlı olmasıyla akla gelen yiyeceklerdendir.
Hazır dondurmalarda da yüksek oranda şeker, ek soslar, yağ ve bağımlılık yapan yüksek fruktozlu mısır şurubu olduğundan bağımlılık yapıyor. Elbette evde yapılan veya özel dondurmacıların yaptıkları daha masum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir