Ayşe Kulin’in Köprüsü

Ayşe Kulin’in muhteşem kaleminden Köprü romanını okudunuz mu? Tamamen gerçek olay ve karakterleri anlattığı roman tarihe ışık tutuyor. Erzincan’da yıllardır yapılamayan köprünün yıllar süren macerası anlatılıyor. Köylülerin hayatına sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için o köprüye ihtiyaç vardır. Zira doğum yapacak olan kadınların hastaneye yetişip yetişemeyecekleri belli değildir. En son “Bayram”ın karısı doğuma yetiştirilmek istenirken köprüyü geçecek araç bulamayınca oracıkta hayatını kaybetmiştir.
Dönemin valisi Recep Yazıcıoğlu, nam-ı diğer “süper vali” çok hırslıdır. Köprünün yapılmasını kendisine görev edinir. İnönü’ün heykeliyle konuşa konuşa planlar yapar ve azmin sonucunu alır. Bu arada birkaç mühendisle görüşmeler olur, birçok acı olay yaşanır.
Başbağlar mevkiinde köprü olmadığından dolayı teröristler adeta bölgeyi kendilerinin gibi görürler. Savunmasız, sahipsiz.. Bir gün köye düzenlenen terörist baskını, Kulin tarafından enfes betimlemelerle anlatılmıştır. Sahneler oldukça çarpıcıdır. Tarihe Başbağlar Katliamı olarak geçen olayda 33 sivil insan hayatını kaybetmiş ve köy ateşe verilmiştir. Ölenlerden biri de zavallı Elmas’ın küçük oğludur. Acımasız terörist, bebeği gözünü kırpmadan vurur.
1948-2003 yılları arasında yaşamış renkli kişiliğe sahip olan vali Yazıcıoğlu aslen Trabzonlu olsa da ülkenin birçok yerinde görevlerde bulunmuştur. Sistemin işleyişine sık sık ağır eleştiriler getiren Yazıcıoğlu halkın sistemin içerisinde olmadığını bundan dolayı bürokrasinin hantallaştığı ve bu yüzden yerinden yönetim sisteminin uygulanması gerektiğini dile getirmiştir.
Kısacası, meraklısı için okunması gereken bir kitap.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir