Akran Zorbalığı Nedir?

Çocuğun aynı yaş grubundaki kişilere karşı fiziksel, sözel veya davranışsal olarak zarar verici davranışlarda bulunması durumudur. Bu duruma maruz kalan çocuklar, korktuğu için yaşadıklarını anlatmakta kararsız kalmaktadır. Maalesef ki akran zorbalığı, okullarda çocuklar arasında sıkça karşılaşılan davranışlardan biridir.

Akran zorbalığı bir kere değil sürekli olarak maruz kalınan davranışlar olarak adlandırılabilir. Bu zorbalık davranışlarına maruz kalan çocuklar kendisini yalnız, çaresiz, mutsuz hissedebilecek ancak anlatmayacaktır. Kimseye anlatmaması sonucunda da içine kapanıklık ve özgüven eksikliği durumu yaşanacaktır. Sözel şiddet, fiziksel şiddet, cinsel şiddet ve sosyal şiddet davranışları şeklinde hareketler gözlemlenebilmektedir.

Eğer ki çocuğunuzun arkadaşları tarafından bir şiddete maruz kaldığını düşünüyorsanız herhangi bir sert tepki vermeden önce yaşadığı olayları iyice anlamaya çalışmalısınız. Zorbalıklarla baş edebilmek için şiddetin ilk olarak durdurulması ve okuldaki öğretmenlerden destek alınması şart olacaktır.

Çocuklara her zaman kendi haklarını koruması gerektiği, kendini koruması ve düşüncelerini söylemesi gerektiği öğretilmelidir. Çocuklukta arkadaşlarından zarar gören çocuklar yetişkin bir birey haline geldiğinde çeşitli kronik hastalıklarla karşılaşabiliyor. Çocuklarınızla sürekli gün içinde okulda veya başka yerlerde neler yaptığını sorup her türlü derdini sizinle paylaşabileceği bir ortamı oluşturursanız tüm problemlere çözüm bulabilirsiniz.

Çocuğun okula gitmek istememesi, arkadaşlarını hiç anlatmaması ve sürekli eşyalarının çalındığı veya kaybolduğu durumlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Zorbalık yaşayan ve zorbalık yapan çocukların erken tespit edilmesi oldukça önemlidir. Bu durumun tespit edilmesi de çocuğunuzla sürekli iletişim halinde olmakla mümkün olabilecek bir durumdur.

Bu gibi davranışları sergileyen kişilerin mutlaka kontrol edilip bu hareketlere devam etmemesi için çözüm aranmalıdır. Davranışların kendi kendine sona ermesi mümkün olmayacaktır. Bu sürecin doğru bir şekilde ve sert olmadan yönetilmesi sorunların çözülmesini sağlayacaktır. Zorbaca davranışlarda bulunan çocuklar ilerideki hayatlarında da zorbaca davranışlara devam ettiği bilinmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir