Adet Öncesi Meme Ağrısının Sebepleri

Regl öncesinde memelerde şişlik, ağrı ve hassasiyet oluşmaktadır. Mastalji adı verilen bu rahatsızlık hissi adet döneminde görüldüğünde buna periyodik mastalji adı verilmektedir.

Adet öncesi memede ağrı neden olduğu bilinmese de yaşamayan neredeyse yoktur. Meme ağrısı, adet öncesi sendromu’nun belirtisi olabilmektedir. Meme ağrısının yanı sıra kramp ve huzursuzluk gibi belirtileri de olabilmektedir. Adet kanaması başlamadan 1 hafta önce belirtiler ortaya çıkmakta ve kanama başladığı zaman da bitmektedir.

Adet döneminde östrojen ve progesteron hormonu yükselip azalmaktadır. Bu hormonların etkisiyle de vücutta bir takım değişiklikler meydana gelebilmektedir. Rrogesteron hormonunun yükselmesiyle birlikte süt bezlerinin şişmesini sağlanır. Bu değişim memelerde ağrı ve gibi durumların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

Adet öncesinde ve sürekli olarak memelerde oluşan değişikliklere dikkat edilmelidir. Özellikle memede değişik dokular hissedilirse ve meme ucunda koyu renkte veya kan benzeri bir akıntı olduğunda mutlaka doktora başvurunuz.

Adet öncesi meme ağrısı nasıl geçer?
Sağlıklı beslenme yaşanan sorunları azaltabilecektir. Bol su tüketilmeli, kafein, alkol, tuzlu ve yağlı gıdalardan uzak durulmalıdır. Memelerinizi çok fazla sıkmayan sütyen kullanmaya dikkat ediniz. Mümkünse bir süre hiç sütyen takmayarak kan dolaşımını destekleyip için ağrı ve hassasiyeti azaltmasını sağlayınız. Adet öncesi keten tohumu tüketilmesi de meme ağrısını %50 oranda azaltabilmektedir. Günde 4 yemek kaşığı keten tohumu tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Bir takım ilaçlar mevcut olup bilinçsizce kullanmak yerine doktorunuza danışmadan kullanmamanızı tavsiye etmekteyiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir